VESTI - NEBRIGA ZA MLADE U SPORTU!   
NEBRIGA ZA MLADE U SPORTU! (07.11.2009.)

      ONI KOJI NISU IZ PARTIJSKOG EŠALONA
            NEMAJU PODRŠKU IZ BUDŽETA?

       
Koliko pojedinim predstavnicima klubova (onima koji ne pripadaju ešalonu partija na vlasti – onim drugima je to lični interes) treba primera nejednakog odnosa čelnika gradskih vlasti prema njima, ili koliko još štete treba da se nanese sportu - deci i mladima u njemu u Smederevu – da bi shvatili da se radi o posrednoj ili pa i neposrednoj diskriminaciji dece od strane čelnika i prema svima njima, koji su u njihovim klubovima. Dokle će ta deca i mladi biti “kažnjavani” uskraćivanjem im njihovih ustavnih prava -  što se nisu opredelili, za treniranje i sportski angažman u klubovima u kojima su njihovi stranački “kadrovi”?! Da zlo bude gore i veće, ti ljudi sada i čelnici u vlasti i nisu svesni (a da li mogu i biti?!) da u gradu, sa oko 150 000 stanovnika, ili sa preko 30 000 dece i mladih – nije ni moguće da se sva zainteresovana deca za jednu granu sporta obuhvate u jedan klub i pruže im se uslovi za trening, bavljenje sportom, a još manje za napredovanje ili uspeh!
       
Imamo takav primer u rukometu. I pored “centralizovanog” obuhvata dece u rukometu – više od 80% postave u seniorima je sastav igrača iz drugih gradova, i to još igraju za velike, ali na štetu smederevske dece – budžetske novce! Da li je to cilj, ili i smisao sporta – ali i sportskog budžeta, ili je nešto drugo? A to drugo je, upravo, investicija u decu i mlade iz Smedereva, da se u što većoj meri bave sportom, da se u što većem broju takmiče, da reprezentuju svoj grad, svoju ulicu, svoju školu…! A ti ciljevi se i ne tiču čelnika u vlasti. Njih se tiče njihov položaj, okorišćenje zgrtanjem što veće količine novca, legalnim ali moguće i po kojim nelegalnim postupcima, ako mogu i u svoje džepove. A deca i mladi? Pa ko su oni, kome oni služe ili treba da služe? Kada njihovi roditelji ili čelnici klubova ne priklanjaju se njihovim strankama – smatraju se da nisu sa njima, već i da su protiv njih. Zato i slede ove “kazne”, odmazde, reprezentovanje nasilne vlasti, kojoj uvek ima kraja.
        
Diskriminacija dece i mladih očitava se, u ovom konkretnom slučaju – kada se jedna grupacija dece favorizuje u odnosu na drugu, kada se jednoj grupaciji dece u klubovima, pod plaštom ranga u sportu (neosnovano stanovište) - već zato što su na njihovom čelu tzv.njihvi partijskli “kadrovi” – je očigledna i kažnjiva, kako po Ustavu Srbije (čl.21) tako i po Zakonu o zabarani diskriminacije. O tome će i nadležni sudovi odlučivati – u skorije vreme!
        A da se ne radi o kakvom “prioritetu” finansiranja klubova, koji su u rangovima (bez obzira što u njima igraju i mladi – igrači, za novac iz drugih gradova Srbije – odbojka, rukomet, košarka) a da istovremeno nisu i “partijski” - dokaz je da je i ŽFK “Jerina” u I rangu u Srbiji – te nema podršku tih tzv.patriotskih ili i “demokratskih” čelnika gradskih vlasti, pa nisu imali novaca da odputuju na utakmicu. Zahtev vlastima – nije bio prioritetan, iako nije milionski – a valjalo bi! Eto, to dokazuje koliko je ova vlast demokratska, koliko ima viziju budućnosti, koliko ceni i ulaže u decu, mlade, u sport – kao najbitnije svere aktivnosti mladih u tom dobu. Ni naša kadetska selekcija, zbog ignorisanja osnovnog zahteva za prenos dela pripadajućeg nam novca iz budžeta, za kotizaciju, a potom i za troškove puta i odigravanja utakmica kod naših domaćina u regionalnoj ligi – neće moći da putuje i odigra utakmicu u Kikindi. Roditelji dece – članova ove selekcije, koji su opredelili svoje dete pre za sport – nego za ulicu, pre za salu – nego za kafić, pre da odrastu kao budući psihofizički zdrave osobe i akademski gradjani – nego kao “dokoličari” ili nekorisni članovi društva, uskraćivanjem im njihovih prava na deo budžeta za tu sportsku aktivnsot, kažnjavaju se od strane gradske vlasti, u prvom redu od N.Maksića – člana GV za sport (?!) a potom i P.Umićevića, gradonačelnika i naredbodavca za izvršenje budžeta. Neka i ne bude to što ekipa neće putovatui u Kikindu, samo kazna od KSS kao minus bod – kao težak gubitak, no gubitak je što se u svesti ovde kadeta otkriva saznanje da oni od strane vlasti nisu poželjni u sportu, ili da će početi da to shvataju kao ucenu -  ako hoće u sport, neka idu u privilegovane, od strane vlasti, klubove!
       
Nastojanje pojedinaca (iliti jednog čoveka – kao posetioca web sajta) da etikeitiranjem i proizvoljnostima kao insinuacijama - nanese ljagu ili i omalovaži našu čvrstu opredeljenost u stavu za jednakost svih klubova u pristupu na budžet – ne može da umanji budući rezultat, na zadovolsjtvo i hiljade dece i mladih Smedereva. Upotreba reči “švercovanje” je zaista neprimereno ovde poetiocu. Švercom se smatra kada neko nedozvoljenom radnjom neku stvar prokrijumčari, za koju je zakonom zabranjeno, za koju radnju nema saglasnost nekog nadležnog organa ili lica - kao autoriteta tog organa i ovlašćenog da daje takve garancije, a posebno ako na drugoj strani nema štete ni posledice po koga ili ako uopšte nema štete. Naš posetilac, očigledno nedovoljno razume navode i smisao reči u našim tekstovima, ne čita po V.S.Karadžiću “Čitaj kako je napisano…” pa nije razumeo da smo se, zbog specifične situacije i dugogodišnjeg šikaniranja dece – članove našeg Kluba, od strane pojedinaca u gradskoj vlasti, po pitanju finansiranja njihovih aktivnosti, i našeg Kluba u celni - pa i od naših “partnera” u košarci dolaze takvi sujetni i sebični stavovi, da smo ovogodišnje takmičenje najavlili, da će biti u (van)konkurenciji, još 23.IX/’09. u tekstu: “Nova takmičarska sezona”! Kada još definitivno nismo bili sigurni, kakav ćemo status imati!

M.Ilić,

komentari(27) / dodaj komentar Broj čitanja: 4126
REKLAMNI SPOT  
 
ANKETA  
Da li sport treba da bude besplatan za decu do 18.godina?
Da
Ne

Coach Nenad Ilic
Škola košarke
Nađi vremena za košarku
KK Basket IN Facebook
Turističke ponude