VESTI - BUDUĆNOST SPORTA U SMEDEREVU: NEĆE BITI ISTO KAO PRE!   
BUDUĆNOST SPORTA U SMEDEREVU: NEĆE BITI ISTO KAO PRE! (13.01.2010.)

ONIMA, KOJI SU MALO IMALI – TO MALO NE MOŽE IM SE UMANJITI?!

Bog je jedino biće koje, da bi vladalo, nije čak potrebno ni da postoji” – Bodler;

       
Ima Boga ili sreće za one klubove, čiji rukovodeći “kadar” nije iz vlasti, da im se i to malo ne umanji novom “privatnom odlukom” o finansiranju potreba u sportu, ima sreće za onu decu - koja iskreno žele da se bave sportom – jer će biti buduće nove i pravednije odluke, ima sreće za one siromašne roditelje dece, koji jedva mogu da sastave kraj mesca - a da sada izvdvajaju i za svoje dete za sport, ima sreće…ili i Boga!
       
Dosadašnja četvorna koaliciona vlast u Smederevu na klimavim je nogama, a na pomolu je nova! Ako Boga ima (a mnogi vele da ga ima) ista koaliciona vlast se, kažu, neće ponoviti, što je dobar znak da se od nove koalicione vlasti ne može isti odnos prema sportu očekivati, a neće se ili i ne može isti ni ponoviti. Ne možete se dva puta okupati u istioj reci, parafrazirajući reči filozofa, pa tako ni u drugom sastavu vlasti njen stav ne može biti isti. Zato, u 2010., ako ne bude sasvim novog i progresivnog, demokratskog i opšteg napredka u sportu u Smederevu - na zadovoljstvo svih gradjana, sportskih radnika i sportista, a naročito dece i mladih – ono bar sve neće biti isto kao pre!
       
Tako, najverovatnije, neće se ispuniti želje onih malobrojnih, sebičnih, onih samostalnih protivnika i uzurpatora razvoja sporta i afirnmacije dece Smedereva u sportu, onih bez vizije i koji jedva da im vidici ka budućnosti dosežu do “plota” danas, a za sutra i u budućnosti – njima je to i nepoznato. Važno im je da je njima, ali samo njima – danas dobro. Za sutra - videće sutra šta će? Pa tako, po neko od tih (“solana”) neodgovorno i smelo izjavljuje, vredjajući inteligenciju dece i mladih košarkaša u Smederevu, da će “Basket In” ući u II srpsku kada i “Amerika u EU”?! Drugi, pak, sličan njemu (“Srećko Šoić”) , izjavljuje kako bi neko iz našeg Kluba (misleći na moju malenkost M.Ilića?) kao budući “mninstar” sporta u resoru Gradskog veća u Smederevu, podelu budžeta izvršio tako da bi “on najveći deo uzeo”?!
       
Sve su to malodušna nagadjanja, štetna po sport i mlade, a naročito su na štetu dece željne osnovnih uslova da se sportom bave. Ako i bude takve prilike, budžet za sport biće raspodeljen po osnovima koji predstavljaju perspektivu za razvoj sporta, a koji osnovi počivaju na Ustavu o jednakom pravu svih klubova na budžet za razvoj sporta, te po odredbama Zakona o sportu, Zakona o zabrani diskriminacije – posebno o zabrani diskriminacije dece u sportu, po opredeljenju Strategije Vlade Srbije o razvoju sporta i Akcionog plana – po kojima su deca na prvom mestu, za razliku od sadašnih čelnika u sportu, po kojima su klubovi sa milionskim iznosima i “profi” - plaćenim sportistima iz drugih gradova, za igranke i zadovoljstvo interesa malobrojnih aktivista i sebičnjaka - u prvom planu.
       
Ako bi smo bili u prilici da utičemo na poitiku raspodele narednog budžeta za sport, od 40.000.000,00 dinara, onda bi njegova raspodela (ne podela - kao do sada) bila slično raspodeli klubovima u, sada gradu, Pančevu – koji je primer, kao zadovoljavajući odnos vlasti prema sportu uzela i Ministar g-dja Snežana Samatrdžić - Marković, na savetovanju sa predstavnicima klubova, 08.XII/’09.u Beogradu (primer skeniran i objavkljen u nastavku)!
       
Ako bi smo uticali na raspodelu i na odnose u sportu u Smederevu, onda bi se ukupno stanje u njemu bitno promenilo na bolje, unapredilo. Klubovi bi imali najmanje onoliko za realizaciju svojih obaveznih programa, što bi se obezbedjivalo iz sredstava budžeta, opredeljenog za razvoj sporta. Neki dugogodišnji klubovi mogli bi i da imaju uredjene odnose u pogledu prava na zaposlenje pojedinih lica u klubovima, poput trenera, sekretara i dr., u skladu sa Zakonom o radu ili na drugi zakonit način (u duhu Pravilnika o isplatama zarada zaposlenih, povremeno ili privremeno zaposlenih ili uposlenih u sportskim organizacijama). Naravno, iz drugih izvora budžeta ili na drugi zakonit način, podržali bi se odgovrajućim iznosima novčanih sredstava i klubovi koji sada imaju svoje seniorske selekcije u rangovima i takmičenjima u ligama Srbije.
       
Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, a još čudnije kako nam baš to malo nedostaje”- pisao je naš akademik I.Andrić; I završimo sa ovim, da je vreme da se sreća okrene onima koji je dugo nisu imali, onim mnogobrojnim “klincima i klincezama” u sportu u Smederevu, da im život i rad u kliubovima predstavlja sreću a ne teret (što ne mogu da izmire troškove za put ekipe, za sudije…), da sa željom i osmehom tamo odlaze i vraćaju se sa nadom za bolje i više sutra, za nadalje ili dugo sa rezultatima svojim, ekipnim, kolektivnim, državnim! To će biti i naša, ali i Vaša sreća. Pa i sreća onih koji se sada ovde od čitaoca “Herkul Poaro” predstavljaju nama kao “opasni momci”, da će im umanjenjem budžeta, kao rezultatom naših zahteva, to biti povod i za nasrtaj na lični integritet ovde autora teksta ili za ugrožavanje nam i ukupne egzistencije. Ako naš posetilac sajta nešto više o tome zna, onda adresa je druga – državni organi!

1.Primer raspodele u Pančevu 2008.str 1,

2. Primer raspodele u Pančevu 2008.str 2,

M.Ilić,

komentari(19) / dodaj komentar Broj čitanja: 4677
REKLAMNI SPOT  
 
ANKETA  
Da li sport treba da bude besplatan za decu do 18.godina?
Da
Ne

Coach Nenad Ilic
Škola košarke
Nađi vremena za košarku
KK Basket IN Facebook
Turističke ponude