VESTI - DOBRI ZA DRUGE, ALI NE I ZA SMEDEREVO?!   
DOBRI ZA DRUGE, ALI NE I ZA SMEDEREVO?! (14.09.2014.)

 

Godinama unazad u prvim timovima seniorskih ekipa u mnogim klubovima u Srbiji, pa i u Smederevu ne vidjamo dečake koji su prošli sve mladje selekcije kluba, došli „pred vrata“ prvog tima, i onda odjednom „nestali“ sa sportske scene?! Koji je razlog takve prakse, i zbog čega dolazi do toga, niko ne želi da pokuša da nadje odgovor na to pitanje. Da li je problem do njih – igrača, ili je do trenera, ili je takva „politika kluba“ itd.?!

Obzirom na činjenicu da u Srbiji mnoge bitnije oblasti, koje su krucijalne i vezane za egzistenciju šire populacije, kao što su ekonomija, poljoprivreda, industrija dovedene na „rub propasti“, onda ni stanje u sportu ne izgleda „bajkovito“ kao što se to predstavlja u javnosti.

Svi obraćamo pažnju isključivo na „vrhunski sport“ koji nam se servira u medijima, da smo i zaboravili da sport postoji i u manjim sredinama, varošicama, selima… i da tamo „neka deca“ treniraju neki sport, igraju neku ligu itd. Zaboravljamo iz kojih sredina su ponikli većina naših proslavljenih sportista u raznim sportovima, kao što su Vlade Divac (Prijepolje), Dejan Bodiroga (Zrenjanin), Miloš Teodosić (Valjevo), Nikola i Vladimir Grbić (Klek), Ivana Španović (Zrenjanin), Nemanja Dangubić (Pančevo), Nemanja Nedović (Nova Varoš) kao i mnogi drugi. Nisu svi prve korake u svojim sportovima napravili odmah u Beogradu, i bili izabrani od strane „Partizana“ i „Crvene Zvezde“. Da bi ih oni primetili, neki drugi treneri su morali da rade sa njima, i da im nadograde dovoljno znanja na njihov nesporni talenat.

Jedan od gradova u kojima vlada takva praksa, posebno u kolektivnim sportovima je i grad Smederevo. Prema statističkim podacima iz 2011. godine u Smederevu navodno postoji 15.000 aktivnih sportista?! Svakako impozantan podatak, uzimajući u obzir da je Smederevo grad sa preko 100.000 stanovnika sa više od 25.000 mladih koji su sposobni da se bave sportom?! U ovom slučaju ispada da se u Smederevu svaki 2. pripadnik kategorije mladih bavi sportom?! Verovali ili ne?!

Pod opštom parolom „trbuhom za kruhom“ mnogi naši mladi sportisti (košarkaši, odbojkaši, rukometaši itd.) morali su svoju sreću da potraže u drugim gradovima i po inostranstvu. Za takvu odluku nije uvek bio razlog finansijski aspekt. Mnogi su otišli, jer su najureni, a mnogima nije ni pružena šansa da se pokažu i dokažu. Iz tog razloga danas imamo pojedine ekipne sportove u kojima da gotovo i nema igrača iz lokalnog kluba, već su to isključivo igrači koje su „tamo neki“ procenili da su bolji, korisniji ili su u svemu tome pronašli svoj lični interes. U većini gradova u Srbiji je praksa da sve mladje kateogorije plaćaju „članarinu“ klubu ( u većini slučajeva treneru), kao dar, poklon, džeparac… jer to svakako ne može da bude mesečna plata jednog ozbiljnog trenera koji radi sa mladjim kategorijama, i čiji se klub finansira iz budžeta grada u iznosima preko 50.000 eura na godišnjem nivou. Do juniorske kategorije sva ta deca su okarakterisana kao „super talentovana“, i u svakome od njih se nazirala buduća „zvezda“, a nekima je prognozirana i budućnost u NBA?! Kada napune 18. godinu, većina te dece jednostavno „nestane“?! Treneri svesni činjenice da više nemaju materijalu korist (članarinu), olako odustaju od te dece kojima su godinama govorili da su upravo oni budućnost kluba.

Aleksandar Petrović, rodjen 1996. godine, igrač KK „Basket in“-a je svoju sportsku karijeru nastavio u KK „Radnički“ Kovin. Ovom prilikom se i javno zahvaljujemo rukovodstvu KK “Radnički“ na ukazanom poverenju i saradnji za koju verujemo da će se nastaviti i u budućnosti.

Aleksandru želimo puno sreće u nastavku karijere, i uspešnu sezonu kao debitantu u seniorskom takmičenju – Drugoj regionalnoj ligi Srbije, kao i zahvalnost na svemu učinjenom u prethodne četiri godine kao člana KK Basket in.

komentari(2) / dodaj komentar Broj čitanja: 1192
REKLAMNI SPOT  
 
ANKETA  
Da li sport treba da bude besplatan za decu do 18.godina?
Da
Ne

Coach Nenad Ilic
Škola košarke
Nađi vremena za košarku
KK Basket IN Facebook
Turističke ponude