VESTI - EKIPA ZA PONOS!   
EKIPA ZA PONOS! (02.12.2014.)Juniorska selekcija KK”Basket in”-a utakmicom protiv KK”Topola” na svom terenu završila je prvi deo takmičarske sezone u Kvalitetnoj ligi. Kao i u poslednja tri kola, i ovu utakmicu Smederevci su izgubili u neizvesnoj završnici, u poslednjim minutima, minimalnom razlikom.

Ekipa sastavljena od dečaka iz klubova u Smederevu (KK ”Starinski”, KK ”Smederevo 1953”, KK ”Carina”) i uz par igrača koji su ponikli u Basket in-u, na dostojan način prezentuju Smederevo i smederevsku košarku. Mnogi “stručnjaci” u oblasti košarke “digli su ruke” od ovih momaka i unapred ih proglasili za netalentovane i neprespektivne igrače. Sa tom etiketom većina njih bila je rešena da se povuče iz aktivnog treniranja/bavljenja sportom odnosno košarkom! Međutim, “Basket in” ima drugačija shvatanja i pojimanje sporta.

I pored toga što nemaju treninge (izuzev vikendom), i pored toga što na svakoj utakmici nastupaju sa 9 igrača ili manje, i toga što snose sve troškove takmičenja (prevoza, sudija, delegata, sala, doktor itd.) oni na svakoj utakmici pokazuju sve više energije i volje kojom dokazuju i sebi i drugima, da su pogrešili u svojim procenama kada je u pitanju njihovo košarkaško umeće. Takođe treba uzeti u obzir i činjenicu da su im etiketu netalentovanih nadenuli upravo njihovi treneri koji su ih godinama unazad trenirali. Sada kada su došli “pred vrata” seniorske košarke, na površinu je isplivao njihov rad i njihovo znanje odnosno neznanje! Momci imaju talenta, ali su “stručnjaci” podbacili.

Poslednje tri utakmice Smederevci su odigrali protiv vodećih ekipa u svojoj grupi, i na tim utakmicama pokazali sve svoje  kvalitete, kako košarkaške  tako i ljudske. Na svom terenu ugostili su ekipu koja u dosadašnjem delu takmičenja nema nijedan poraz, ekipu KK ”Kadet” iz Novog Sada. Smederevski košarkaši su na samom početku utakmice stavili do znanja protivniku da se neće tako olako predati bez borbe. U prvoj četvrtini domaći košarkaši postigli su 27 poena, i tokom većeg dela utakmice preuzimali inicijativu. U poslednjim minutima, pri nerešenom rezultatu, kada se igralo koš za koš, Smederevci nisu imali dovoljno snage da utakmicu privedu kraju, i lošim odlukama u ključnim trenucima dozvolili protivniku da sa linije slobodnih bacanja odnese dva boda iz Smedereva. Utakmica je završena rezultatom 66 – 72.

Na gostovanju u Novom Sadu protiv ekipe KK “Selekta” Smederevci su uspeli da postignu čak 90 poena, što predstavlja rekod u dosadašnjoj istoriji kluba kada su u pitanju mlađe kategorije. Da ovi momci pored talenta i jake volje poseduju i pobednički mentalitet, pokazuje i činjenica du su i pored 20 poena razlike, koliko je iznosila prednost domaće ekipe iz Novog Sada (32-12), uspeli da uhvate rezultatski priključak. Utakmica će ovim momcima ostati u pamćenju, ali više po nemilim događajima koji su usledili tokom utakmice. Početkom treće četvrtine povredio se Uroš Tasić, koji je se požrtvovano bacio da uhvati “ničiju loptu” i tom prilikom povredio palac leve ruke. Njegov izostanak, kao i izostanak Lazara Nikolića koji je odmah nakon toga morao da napusti igru zbog pet ličnih grešaka, uticali su na konačan ishod ove utakmice. Na 50 sekundi do kraja susreta Smederevci nisu imali snage. Konačan rezultat glasio je 94 – 90. Bez obzira na rezultat, Smederevcima je veći problem odusustvo Uroša Tasića sa terena narednih meseci.

U poslednjem kolu polusezone košarkaši Smedereva su na svom parketu ugostili ekipu KK ”Topola” iz Bačke Topole. Utakmica koja je bila od krucijalne važnosti za dalji tok takmičenja opravdala je ulogu derbi kola KSV. Mnoštvo lepih i atraktivnih poteza, požrtvovanost, timski duh samo su neki od elementa koji opisuju ovu utakmicu. Kao i u prethodne dve utakmice, Smederevci su poklenuli na kraju, u poslednjem minutu i ako su tokom većeg dela utakmice imali konstantno vođstvo. Ponovo je nedovljan broj igrača uticao na ishod utakmice. Rezultat je glasio 74 – 76.

Mali broj raspoloživih igrača sa kojima raspolaže trener ekipe Nenad Ilić nije bio dovoljan da se eventualno napravi bolji rezultat u dosadašnjem delu takmičenja. Ali, uzimajući u obzir celokupnu situaciju u kojoj se klub trentno nalazi, ovi rezultati i ako nisu pobednički, zaslužuju da se vrednuju.

Možda je ovo relativno mali klub, sa malim brojem igrača, i niskim standardom. Ali su upravo ovaj klub, i ovi dečaci zadobili poštovanje svih ekipa u takmičenju. 

komentari(0) / dodaj komentar Broj čitanja: 2275
REKLAMNI SPOT  
 
ANKETA  
Da li sport treba da bude besplatan za decu do 18.godina?
Da
Ne

Coach Nenad Ilic
Škola košarke
Nađi vremena za košarku
KK Basket IN Facebook
Turističke ponude